På Livsmedelsverkets webbplats använder vi kakor (cookies) för besöksstatistik och för din användarupplevelse. Acceptera kakor
Livsmedelsverket vill ha din tillåtelse att använda kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. För att acceptera cookies måste du klicka på knappen Acceptera kakor i fältet högst upp på webbplatsen.
En kaka är en liten textfil som webbplatsen du besöker sparar på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge en besökare tillgång till olika funktioner. Informationen i kakan är möjlig att använda för att följa en användares surfande.
Rekommenderat intag (RI) enligt de Nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012. RI för vitaminer och mineraler baseras på genomsnittsbehovet och en marginal som ska täcka behovet hos 97 % av den friska befolkningen eller gruppen. RI uttrycks som mängd per dag men avser genomsnittsintaget från kosten under en längre period, till exempel en vecka.
Läs mer om Referensvärden i NNR och hur de används.
Referensvärden i NNR 2012 (livsmedelsverket.se)
Dagligt referensintag (DRI). Begreppet dagligt referensintag är till för märkningsändamål och är ingen näringsrekommendation. Både referensvärden för vitaminer och mineraler samt energi och vissa andra näringsämnen är gemensamma för hela EU. Se 1169/ Bilaga XIII (Länk EU-förordning 1169/2011 (livsmedelsverket.se) EU-förordning 1169/2011 (livsmedelsverket.se)
Se 1169/ Bilaga XIII EU-förordning 1169/2011 (livsmedelsverket.se)
Referensvärdena för energi och vissa andra näringsämnen än vitaminer och mineraler avser dagligt referensintag för en vuxen (8400 kJ/2000 kcal).
Alla värden och vikter anges för ätlig del
Tel: 018-17 55 00
Postadress: Livsmedelsverket
Box 622, 751 26 Uppsala
Använd gärna uppgifter ur livsmedelsdatabasen men ange alltid källan:
Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version
När uppgifterna används, får data inte förändras.
Du kan ladda ner hela livsmedelsdatabasen till en Excelfil. Näringsinnehåll per 100 g livsmedel.
Du kan ladda ner hela livsmedelsdatabasen till en Excelfil. Näringsinnehåll per 100 g livsmedel.
Använd gärna uppgifter ur livsmedelsdatabasen men ange alltid källan:
Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version
När uppgifterna används, får data inte förändras.
Tel: 018-17 55 00
Postadress: Livsmedelsverket
Box 622, 751 26 Uppsala